Truskawkowe "palce lizać" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem do białości.Stopniowo dodajemy przesiane sypkie składniki,ciasto wlewamy na blachę o wymiarach 25×35 cm.Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
2.Żółtka rozcieramy z 6 łyżkami wody i 3 łyżkami mąki.Mleko zagotowujemy z cukrem,strużkiem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do przestudzenia.
3.Margarynę ucieramy,partiami dodajemy zimną masę budyniową,ucieramy na puszysty krem.
4.Biszkopt skrapiamy wodą,smarujemy kremem,na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki.
5.Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku,przestudzamy.
6.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier,pod koniec galaretkę,przekładamy na ciasto,rozsmarowujemy.Schładzamy.
7.Polewa:
Cukier,kakao margarynę rozpuszczamy,do ostudzonej polewy dodajemy roztrzepane jajko,mieszamy,zimną polewamy wierzch ciasta.
Komentarze