Truskawkowe "palce lizać"

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatna truskawkowa pianka rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    2,5 łyżki mąki pszennej
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    5 żółtek
    6 łyżek wody
    3 łyżki mąki pszennej
    0,5 litra mleka
    3 łyżki cukru
    kostka margaryny
    Pianka:
    5 białek
    1 galaretka truskawkowa
    1 szklanka cukru
    Polewa czekoladowa:
    2 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    0,5 kostki margaryny
    1 całe jajko
    Ponadto:
    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Truskawkowe "palce lizać" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem do białości.Stopniowo dodajemy przesiane sypkie składniki,ciasto wlewamy na blachę o wymiarach 25×35 cm.Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
    2.Żółtka rozcieramy z 6 łyżkami wody i 3 łyżkami mąki.Mleko zagotowujemy z cukrem,strużkiem wlewamy masę budyniową cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.Odstawiamy do przestudzenia.
    3.Margarynę ucieramy,partiami dodajemy zimną masę budyniową,ucieramy na puszysty krem.
    4.Biszkopt skrapiamy wodą,smarujemy kremem,na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki.
    5.Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku,przestudzamy.
    6.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier,pod koniec galaretkę,przekładamy na ciasto,rozsmarowujemy.Schładzamy.
    7.Polewa:
    Cukier,kakao margarynę rozpuszczamy,do ostudzonej polewy dodajemy roztrzepane jajko,mieszamy,zimną polewamy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier Galaretka Margaryna Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować