Ciasto porzeczkowe Palce lizać

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Kakaowy biszkopt z przepyszną śmietanową masą

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    * 7 jajek
    * 7 łyżek cukru
    * 7 łyżek mąki pszennej
    * 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżki kakao
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * szczypta soli

    Masa:
    * 2 śmietany kremówki 30%
    * 2 opakowania serka mascarpone
    * 2 łyżki cukru pudru
    * 1 śmietan-fix
    * 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    * 1 łyżka kakao do dekoracji
    * kolorowa posypka na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto porzeczkowe palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po łyżce cukru, następnie żółtka. Suche składniki połączyć i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Masa:
    Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, do tego serek mascarpone, śmietan-fix i cukier puder - ucierać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę podzielić na pół - do jednej dodajemy słoik dżemu z czarnej porzeczki
    Ciasto przekroić na pół, do środka masę z dżemem a na wierzch część masy bez dżemu, posypać kakao i posypką, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kakao Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować