Ciasto PALCE LIZAĆ

4.5 (193 ocen)

  • 60 min

JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE - NIEBO W GĘBIE ! NAJPYSZNIEJSZE CIASTO JAKIE JADŁAM !

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:5 JAJ , 5 ŁYŻECZEK CUKRU , 5 ŁYŻEK MĄKI , 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA .
    MASA :5 ŻÓŁTEK , 3 ŁYŻKI MĄKI , 1/2 LITRA MLEKA , 1 KOSTKA MASŁA , SZKL. CUKRU PUDRU.
    PIANA :5 BIAŁEK , SZKL. CUKRU , 1,5 ŁYŻKI ŻELATYNY
    POLEWA:1/2 KOSTKI MARGARYNY , 2 ŁYŻKI KAKAO 2 ŁYŻKI CUKRU,1 JAJO
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto palce lizać - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:ODDZIELIĆ ŻÓŁTKA OD BIAŁEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ , POD KONIEC DODAĆ CUKIER A NASTĘPNIE PO JEDNYM ŻÓŁTKU .NA KONIEC LEKKO MIESZAJĄC ŁYŻKĄ DODAĆ MĄKĘ WYMIESZANĄ Z PROSZKIEM . CIASTO UPIEC W 180 STOPNIACH NA ZŁOTY KOLOR .
    MASA:ŻÓŁTKA WYMIESZAC Z MĄKA , NASTĘPNIE DODAĆ MLEKO I CAŁY CZAS MIESZAJĄC UGOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU BUDYŃ . WYSTUDZIĆ . KOSTKĘ MASŁA UTRZEĆ Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ MASĘ NASTĘPNIE DODAĆ PO ŁYŻCE BUDYŃ CAŁY CZAS MIESZAJĄC . MASĘ WYŁOŻYĆ NA BISZKOPT .
    PIANA:W POŁOWIE SZKL. WODY ROZPUŚCIĆ ŻELATYNĘ , WYSTUDZIĆ .BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ DODAJĄC POD KONIEC CUKIER . NA KONIEC WLAĆ OSTUDZONĄ ŻELATYNĘ , OD RAZU WYLAĆ NA MASĘ .SCHŁODZIĆ W LODÓCE DO STĘŻENIA PIANKI . W MIĘDZY CZASIE PRZYGOTOWAĆ POLEWĘ .
    1/2 KOSTKI MARGARYNY ROZTOPIĆ , DODAĆ KAKAO I CUKIER . WYMIESZAĆ .UCIERAĆ ŁYŻKĄ AŻ TROCHĘ OSTYGNIE POTEM DODAĆ ROZTRZEPANE JAJO I JESZCZE UCIERAC AŻ POWSTANIE GŁADKI KREM . WYLAĆ NA PIANĘ .

Porady

DO MASY MOŻNA DODAĆ TROCHĘ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH. ROBIŁAM TEŻ INNĄ WERSJĘ Z BRZOSKWINIAMI WÓWCZAS DO MASY DODAWALAM DROBNO POKROJONE BRZOSKWINIE Z PUSZKI A DO PIANKI ZAMIAST ŻELATYNY ROZPUSZCZONĄ GALARETKĘ BRZOSKWINIOWĄ .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować