Ciasto orzechowe

4.5 (159 ocen)

  • Średni

Przepis od mamy

  • Średni

Składniki:

  • - mielone orzechy: 25 dekagramów
    - żółtka: 5 sztuk
    - skórka cytrynowa: 1 łyżka
    - białka: 5 sztuk
    - sok z cytryny: 1 łyżka

    - śmietana kremówka: 1 szklanka
    - cukier puder: 2 łyżeczki
    - zapach rumowy: 3 mililitry
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie zmielić 3 razy przez maszynkę. Wymieszać z żółtkami, cukrem i sokiem z cytryny.
  • 2. Ubić białka. Piane połączyć z orzechami dodając po woli do ciasta (masa jest dość sztywna dlatego trzeba cierpliwości w mieszaniu:))
  • 3. Przełożyć do blachy i piec w średnio nagrzanym piekarniku aż do koloru złotego (ok 45min)
  • 4. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i zapachem.
  • 5. Jeśli ciasto wyjdzie cienkie przekroić go na dwa kawałki i kładąc masę na pierwszym przykryć drugim.
    Jeśli wyjdzie grubsze można go przeroić wzdłóż i przełożyć kremem.
  • 6. Po wierzchu posmarować cienko kremem i posypać stara czekoladą gorzką.
  • 7. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie

Podobne przepisy

4.34 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować