Ciasteczka „Oreo”

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Moje dzieci uwielbiają ciasteczka Oreo ale nie należą one do najtańszych dlatego postanowiłam przygotować je w domu. Znalazłam w Internecie kilka przepisów i na ich podstawie stworzyłam własny, jak sądzę bardzo udany.

  • 60 min

Składniki:

  • Na ciasteczka:
    150g mąki pszennej tortowej
    50g maki razowej typ 2000
    180g miękkiego masła
    40g ciemnego kakao
    105g cukru
    dwie szczypty soli
    łyżka mleka
    jajko
    2-3 łyżeczki cukru wanilinowego
    Na krem:
    120g miękkiego masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    80ml śmietany kremówki
    2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Ciasteczka „oreo” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: Sypkie składniki: mąki, kakao, cukier i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto, a następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści.
  • 2. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder i cukier waniliowy i dodawać stopniowo porcjami do masła z kremówką. Ubijać Az masą będzie jednolita. Masę nakładać na wystudzone ciasteczka rozsmarowując nożem i nieco dociskając górnym ciasteczkiem. Pozostawić w lodówce na 1h do stwardnienia kremu. Można jeść same, ale doskonale smakują tez maczane w ciepłym mleku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciastka czekoladowe Mąka Oreo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować