Urok tego ciasta polega na połączeniu smaków słodkiego i kwaśnego oraz na jego konsystencji
Składniki:
Składniki na blachę 32x24 cm:
5 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki
25 dag masła
75 dag czerwonych porzeczek – waga po odszypułkowaniu
niepełna szklanka cukru pudru
ok. 4 łyżek przegotowanej zimnej wody
Ciasto omletowe z porzeczkami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki umyłam, osuszyłam i odszypułkowałam. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem (niestety nie mam możliwości wyłączenia termo obiegu, ale nie jest on konieczny do tego ciasta).
2.Żółtka utarłam z cukrem „na biało”, nie martwiąc się nierozpuszczonym do końca cukrem. Wystarczy, że masa zmieni kolor i trochę objętość. Dodałam miękkie masło, zmiksowałam. Dosypałam przesianą mąkę i ponownie zmiksowałam. W tym momencie ciasto jest bardzo gęste. Białka ubiłam na sztywna pianę, dodałam ją do ciasta i wymieszałam, ale tym razem już łopatką. Ciasto przełożyłam do blaszki i jak najdokładniej wyrównałam powierzchnię. Wstawiłam do piekarnika na 20 minut.
3.W tym czasie cukier puder utarłam z wodą na dość gęsty, ale dający się lać z kubeczka lukier.
4.Wyjęłam ciasto z piekarnika i wysypałam na jego powierzchnię równą warstwę porzeczek. Podniosłam temperaturę piekarnika o 20 stopni i ponownie wstawiłam blachę. Piekłam 4-5 minut. Porzeczki muszą się tylko dobrze zagrzać, ale nie upiec. Powinny zostać surowe i jędrne. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika polałam powierzchnię lukrem i odstawiłam je do wystudzenia.
Komentarze