Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

  • wyświetlono: 259 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Trwa sezon porzeczkowy, polecam, więc upiec pyszne ciasto. Moje ciasto wyszło lekko piaskowe i bardzo delikatne w smaku. Posypane lekko kwaśnymi owocami. Całość dopełnia bardzo słodki lukier. Ciasto polecam z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Dodam, że ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu.

bgg (Kopiowanie)
  • 80min

Składniki

Ciasto:
2 jajka
1 żółtko
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soku z cytryny
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki wiórek kokosowych

Lukier:
1 białko
cukier puder ( około 1 szklanka )
sok z cytryny ( kilka kropli )

Dodatkowo:
około półtorej szklanki czarnych porzeczek
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania przepisu:

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.
  • 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.
  • 3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.
  • 4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.
  • 5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczony.
    Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.
  • 6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru.
    Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.
  • 7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastoowoceciasto z owocamiczarne porzeczkisezonowe ciastoz porzeczkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką

Dodane przez: Giacomo

Ciasto piaskowe z czarną porzeczką i kruszonką

Jest to przepis jakich wiele na...

Ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: karolina90

Ciasto z czarną porzeczką

Pyszne ciasto z czarną porzeczką....

ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: wiola

Ciasto z czarną porzeczką

Uwilebiam to ciasto,słodycz bezy...

Ciasto z czarną porzeczką

Dodane przez: dorota w

Ciasto z czarną porzeczką

Aromatyczne, mocno porzeczkowe...

Ucierane ciasto z porzeczkami i bezą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ucierane ciasto z porzeczkami i bezą

Klasyczne ucierane ciasto o smaku...

ucierane z malinowym serem i porzeczkami

Dodane przez: juchab

Ucierane ciasto z malinowym serem i porzeczkami

Ciasto, które zachwyci niejednego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE