Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Trwa sezon porzeczkowy, polecam, więc upiec pyszne ciasto. Moje ciasto wyszło lekko piaskowe i bardzo delikatne w smaku. Posypane lekko kwaśnymi owocami. Całość dopełnia bardzo słodki lukier. Ciasto polecam z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Dodam, że ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    1 żółtko
    20 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru
    1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soku z cytryny
    pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
    2 łyżki wiórek kokosowych

    Lukier:
    1 białko
    cukier puder ( około 1 szklanka )
    sok z cytryny ( kilka kropli )

    Dodatkowo:
    około półtorej szklanki czarnych porzeczek
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.
  • 2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.
  • 3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.
  • 4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.
  • 5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczony.
    Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.
  • 6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru.
    Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.
  • 7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Czarna porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować