Ciasto na pierogi

4.99 (177 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto powstał na zasadzie prób i błędów kilka lat temu.Muszę przyznać że jestem z niego bardo zadowolona zwłaszcza kiedy dostaję pozytywne opinie od znajomych czy rodziny na temat moich pierogów. Używam go do wszystkich rodzajów pierogów.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    2 żółtka
    8 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
    1 szklanka dosyć ciepłej wody
    1/2 łyżeczki soli
    mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Ciasto na pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-24sbqew 1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, wodę i sól. Wymieszać wszystko łyżką drewnianą. Kiedy ciasto zacznie się łączyć wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Bardzo dokładnie rękami zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.Jeśli potrzeba podsypywać mąką.
  • image-1lvsyfi 2. Ciasto przłożyć do szklanej lub porcelanowej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 30 min. aby ciasto "odpoczęło" Odkrawać nożem po kawałku, i rozwałkowywać na podsypanej mąka stolnicy. Wykrawać szklanką kółka i wypełniać farszem pierogi.

Porady

Ciasto nie powinno być twarde czy zbite, raczej powinno mieć lużniejszą konsystencję.W razie potrzeby podsypać mąkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować