Ciasto na oleju z siekaną czekoladą i borówką amerykańską

4.61 (18 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkości nigdy dość, tym razem puszyste, delikatne ciasto skryło posiekaną czekoladę oraz owoce. Doskonałe na deser lub drugie śniadanie do kawy czy herbaty. 

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek wiejskich
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru z wanilią
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    50 g posiekanej czekolady - u mnie 50% kakao
    200 g borówki amerykańskiej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    tarta czekolada
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Wystaw ocenę:

4.61 (18 ocen)

Ciasto na oleju z siekaną czekoladą i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na oleju z siekaną czekoladą i borówką amerykańską 1. Jajka , cukier , cukier z wanilią i sól miksuję na puch , ciągle miksując wlewam olej , wsypuję mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Do jednolitej masy dodaję posiekaną czekoladę oraz borówki osypane mąką ziemniaczaną , mieszam , przekładam do formy . Ciasto piekę ok . 50 minut w temperaturze 180 stopni . Jeszcze gorące ciasto posypuję tartą czekoladą , pozostawiam by wystygło :)

Porady

Ciasto możemy wykonać z innymi owocami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować