Ucierane ciasto z borówką amerykańską

4.37 (208 ocen)

  • 60 min

Ciasto bardzo smaczne, sezonowe, szybkie w wykonaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    ok. 1 szklanki cukru- zależna ilość od kwasowości borówki
    cukier wanilinowy
    300 g margaryny- rozpuszczonej
    500 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kokos i cukier puder do posypania
    ok. 300 g borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

4.37 (208 ocen)

Ucierane ciasto z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Borówka amerykańska 1. Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.
    Borówkę przebieramy, myjemy, osuszamy.
  • 2. Całe jajka ucieramy z cukrem- w makutrze lub mikserem.
    Dodajemy po kolei: cukier wanilinowy, rozpuszczoną- wystudzoną margarynę, przesianą mąkę z proszkiem.
  • Borówki na cieście 3. Ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem. Na wierzch
    ciasta wysypujemy gęsto borówką.
  • Upieczone ciasto z borówkami 4. Całość posypujemy kokosem.
    Pieczemy ok. 40 min.. w temp. 180- 190 stopni C.
    Wyjmujemy z pieca, studzimy.
    Smacznego życzę :)

Porady

Ciasto możemy upiec z innymi sezonowymi owocami: jagodą, truskawką, wiśnią. Zamiast kokosu, możemy po upieczeniu ciasto obsypać cukrem pudrem z wanilią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować