Ciasto bardzo smaczne, sezonowe, szybkie w wykonaniu.
60 min
Składniki:
6 jajek
ok. 1 szklanki cukru- zależna ilość od kwasowości borówki
cukier wanilinowy
300 g margaryny- rozpuszczonej
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kokos i cukier puder do posypania
ok. 300 g borówki amerykańskiej
Ucierane ciasto z borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.
Borówkę przebieramy, myjemy, osuszamy.
2.Całe jajka ucieramy z cukrem- w makutrze lub mikserem.
Dodajemy po kolei: cukier wanilinowy, rozpuszczoną- wystudzoną margarynę, przesianą mąkę z proszkiem.
3.Ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej pergaminem. Na wierzch
ciasta wysypujemy gęsto borówką.
4.Całość posypujemy kokosem.
Pieczemy ok. 40 min.. w temp. 180- 190 stopni C.
Wyjmujemy z pieca, studzimy.
Smacznego życzę :)
Porady
Ciasto możemy upiec z innymi sezonowymi owocami: jagodą, truskawką, wiśnią.
Zamiast kokosu, możemy po upieczeniu ciasto obsypać cukrem pudrem z wanilią.
Komentarze