Szybkie w przygotowaniu , a za razem bardzo smaczne, aromatyczne ciasto. Doskonałe na drugie śniadanie czy deser do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
1 szklanka oleju
0,5 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 500 g małych truskawek
Lukier :
sok z 1/2 cytryny
około 1 szklanki cukru pudru
Dodatkowo :
blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Placek na oleju z siekaną czekoladą i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka, cukier, sól ubijam na puch, ciągle miksując dodaję olej, aromat, zmniejszam prędkość miksera, dodaję obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia , miksuję do połączenia składników. Połowę ciasta wlewam do blaszki, do drugiej połowy dodaję czekoladę, mieszam, wykładam na pierwsze ciasto. Na cieście układam truskawki bez szypułek. Ciasto piekę około 50 minut.
2.Składniki lukru ucieram- lukier musi być gęsty , polewam jeszcze letnie ciasto , pozostawiam do zastudzenia.
Komentarze