Ciasto na maślance z chia i owocami

4.67 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 mąki orkiszowej jasnej
    - 1 szklanka maślanki
    - 1/2 szklanki oleju
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3 jajka*
    - 1 duża łyżka nasion chia
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - szczypta soli

    DODATKI
    - 2 jabłka
    - 3 nektarynki
    - 3 figi
    - szczypta cynamonu
    - cukier puder

    * Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową

    BLASZKA o wymiarach 20 cm x 25 cm
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Ciasto na maślance z chia i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę.
  • 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce* i posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.

    * Owoce warto delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta.
  • 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

    * Ciasto po upieczeniu warto zostawić na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :)

Porady

Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Jabłka Figi Nektarynki Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować