Słonecznikowiec na kakaowym biszkopcie

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodkie i mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    8 łyżek cukru

    4 łyżki maki ziemniaczanej

    4 łyżki maki pszennej

    2 łyżki kakao

    łyżeczka proszku do pieczenia


    Masa:

    kostka miękkiego masła

    puszka kajmaku

    szklanka słonecznika łuskanego

    1/3 szkl cukru


    ok 100 g herbatników kakaowych

    tabliczka gorzkiej czekolady

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Słonecznikowiec na kakaowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do partiami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut. ostudzić.


    Masa: słonecznik, cukier i 1/4 kostki masła podgrzewać na patelni do rozpuszczenia masła i cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć słonecznik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż słonecznik się zarumieni. Ostudzić.

    Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika.


    Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać.


    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Masa kajmakowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować