Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Długo zachowuje świeżość.
1 godz. 10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mąki pszennej
80 g semoliny drobnej (to rodzaj mąki durum)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g cukru
3 jajka
150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
100 g jogurtu naturalnego
100 ml soku z cytryny
Skórka otarta z dwóch cytryn
Polewa:
4-5 łyżek cukru pudru
Sok z cytryny
Cukrowa posypka
Ciasto mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o rozm. 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C (góra-dół).
2.Jajka ubij z cukrem. Wlej cienkim strumieniem olej, ubij.
3.W osobnej misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
4.Do ubitych jajek wsyp mąki, wymieszaj, dodaj jogurt , sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj krótko.
5.Ciasto przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku 40-50 minut lub do suchego patyczka.
6.Polewa: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny - dolewaj stopniowo by lukier nie był zbyt rzadki. Polewaj ostudzone ciasto. Można je też posypać np. cukrową posypką lub wiórkami czekolady czy migdałami.
Komentarze