Ciasto mocno cytrynowe

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto. Długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    80 g semoliny drobnej (to rodzaj mąki durum)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    170 g cukru
    3 jajka
    150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    100 g jogurtu naturalnego
    100 ml soku z cytryny
    Skórka otarta z dwóch cytryn

    Polewa:
    4-5 łyżek cukru pudru
    Sok z cytryny
    Cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe

Ciasto mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Formę o rozm. 25x25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 st. C (góra-dół).
  • 2. Jajka ubij z cukrem. Wlej cienkim strumieniem olej, ubij.
  • 3. W osobnej misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
  • 4. Do ubitych jajek wsyp mąki, wymieszaj, dodaj jogurt , sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj krótko.
  • 5. Ciasto przelej do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku 40-50 minut lub do suchego patyczka.
  • 6. Polewa: cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny - dolewaj stopniowo by lukier nie był zbyt rzadki. Polewaj ostudzone ciasto. Można je też posypać np. cukrową posypką lub wiórkami czekolady czy migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować