Ciasto mocno cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealnie nadaje się na upalne dni, nie najsłodsze, ale niezwykle orzeźwiające

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 jajka
    - 100g cukru
    - 60g mąki pszennej
    - 60g mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 łyżka wody
    Poncz do ciasta:
    - 2 łyżeczki cukru
    - 150ml wody
    - 2 łyżki soku z cytryny
    Masa budyniowa:
    - 2 budynie śmietankowe bez cukru
    - 125ml soku z cytryny
    - 1 szklanka cukru
    - 100g masła
    - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklance wody
    Pianka:
    - 1 galaretka cytrynowa
    - 1 szklanka wody
    - 500 ml śmietany 30%
    - 2 łyżki cukru pudru
    - sok z 1 limonki
    - skórka otarta z 1 cytryny
    - 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w pół szklance wody
    Lukier:
    - sok z cytryny
    - trochę wody
    - cukier puder
    - aromat cytrynowy (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
    - herbatniki
    - posypka do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Herbaty

Ciasto mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą sol na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy porcjami cukier, a następnie do jednym żółtku. Przesiewamy mąki z proszkiem i łączymy z masą. Dodajemy wodę i mieszamy do połączenia się składników. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Po wystygnięciu nasączamy ponczem.
    Masa budyniowa:
    Gotujemy w rondelku sok z cytryn, 1 szklankę wody i cukier. W pół szklanki wody rozrabiamy budynie i gdy woda się zagotuje, dodajemy budynie. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ucieramy masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu wlewamy żelatynę. Całość wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
    Pianka:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i sok z limonki. Ciągle miksując, dodajemy tężejącą galaretkę i na końcu wlewamy żelatynę. Wylewamy na masę budyniową.
    Na wierzchu układamy herbatniki. Polewamy je następnie lukrem i posypujemy olorowymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stęchła, a herbatniki zmiękły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować