Ciasto mocno cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą sol na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy porcjami cukier, a następnie do jednym żółtku. Przesiewamy mąki z proszkiem i łączymy z masą. Dodajemy wodę i mieszamy do połączenia się składników. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na 20 minut. Po wystygnięciu nasączamy ponczem.
Masa budyniowa:
Gotujemy w rondelku sok z cytryn, 1 szklankę wody i cukier. W pół szklanki wody rozrabiamy budynie i gdy woda się zagotuje, dodajemy budynie. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ucieramy masło i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu wlewamy żelatynę. Całość wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.
Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i sok z limonki. Ciągle miksując, dodajemy tężejącą galaretkę i na końcu wlewamy żelatynę. Wylewamy na masę budyniową.
Na wierzchu układamy herbatniki. Polewamy je następnie lukrem i posypujemy olorowymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki, żeby masa stęchła, a herbatniki zmiękły.
Komentarze