Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

4.5 (168 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Biszkopt:

    6 jajek
    1/2 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto miodowe:

    2 szkl. mąki pszennej
    10 dag cukru
    15 dag masła
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Masa jabłkowa:

    1,5 kg jabłek
    1/2 szklanki cukru
    sok z 1/2 cytryny
    cukier waniliowy
    2 łyżki masła
    galaretka (np. cytrynowa)

    Krem budyniowy:

    3 szklanki mleka
    2 budynie waniliowe
    6 łyżek cukru
    200 g masła w temp. pokojowej
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki rumu

    Poncz:

    sok grejpfrutowy
    rum
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.
  • 2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.
  • 3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.
  • 4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).
  • 5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/10/ciasto-miodowe-z-budyniowo-jabkowa-masa.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować