Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

  • wyświetlono: 1425 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

To ciasto idealnie sprawdza się gdy mamy nadmiar jabłek (a akurat u mnie na ogrodzie ich nie brakuje). Jest pracochłonne, ale za to bardzo smaczne. Ja przygotowanie placków z masami rozkładam sobie zawsze na dwa dni - w jeden dzień piekę blaty i gotuję np. budyń, a w drugi przekładam.

marysiaz
  • 120min

Składniki


Biszkopt:

6 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto miodowe:

2 szkl. mąki pszennej
10 dag cukru
15 dag masła
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa jabłkowa:

1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
cukier waniliowy
2 łyżki masła
galaretka (np. cytrynowa)

Krem budyniowy:

3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
6 łyżek cukru
200 g masła w temp. pokojowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki rumu

Poncz:

sok grejpfrutowy
rum

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

  • 1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.
  • 2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.
  • 3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.
  • 4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).
  • 5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2014/10/ciasto-miodowe-z-budyniowo-jabkowa-masa.html

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastomasa budyniowaMiodownik

Komentarze

Podobne przepisy

trociniak

Dodane przez: juchab

Trociniak – ciasto jabłkowo – kokosowe z...

Pierwszy raz jadłam go na przyjęciu...

Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

Dodane przez: AnkaFiranka

Gruszkowiec - ciasto z gruszkami i masą budyniowo-jajeczną

Jeśli lubicie gruszki, to tym bardziej...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Ciasto czekoladowe z masą budyniowo śmietanową

Ciasto ma niesamowity smak czekolady...

Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą grysikową

Dodane przez: KatarzynaJ

Maurycy- ciasto miodowo- makowe z masą grysikową

Doskonały deser do kawy lub herbaty....

Ciasto jabłkowe z masą cytrynową

Dodane przez: Dominika Lasota

Ciasto jabłkowe z masą cytrynową

Ciasto proste i bardzo smaczne....

image-15eap77

Dodane przez: Mniam1

Ciasto Jesienna rapsodia z masą jabłkową

Ciasto to zachwyca intensywnymi...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE