Ciasto miodowe z masą jabłkową

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Jadłam wiele razy typowe ciasto miodowe przygotowane według tradycyjnegoprzepisu. Jednak postanowiłam zrobić coś zupełnie nietypowego i wyszłobardzo smacznie!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki ciasta miodowego :
    Niecałe 2 szklanki mąki
    1/3 kostki margaryny
    Jajko
    Kilka łyżek miodu
    Kilka łyżek cukru pudru
    Łyżeczka sody oczyszczonej
    Składniki masy:
    2 szklanki mleka
    1,5 opakowania budyniu waniliowego
    Kostka masła
    Kilka łyżek spirytusu
    Cukier puder
    Składniki galaretki jabłkowej:
    2,5 szklanki soku jabłkowego
    Pół opakowania rodzynek
    7 łyżeczek żelatyny
    Łyżeczka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodowe z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miodowe dokładnie zagnieć. Podziel na 2 części
    i rozwałkuj. Przełóż do blaszek o wymiarach 24 na 37 cm i piecz około
    20 minut w temperaturze 160-170 stopni.
  • 2. Na mleku ugotuj budyń. Wystudź. Następnie miękkie masło utrzyj z
    porcjami budyniu i spirytusu. Masę wyłóż po połowie na każdy z osobna
    placek miodowy.
  • 3. Rodzynki namocz przez noc najlepiej w alkoholu. Żelatynę namocz i
    rozpuść. Wlej do soku jabłkowego. Dodaj rodzynki i cukier waniliowy.
  • 4. Na placek miodowy wyłóż tężejącą galaretkę jabłkową . Przykryj
    drugim plackiem tak aby warstwa z masą stykała się z galaretką
    jabłkową.. Wstaw do lodówki i schłodź kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ŁATEK

To może cię zainteresować