Jadłam wiele razy typowe ciasto miodowe przygotowane według tradycyjnegoprzepisu. Jednak postanowiłam zrobić coś zupełnie nietypowego i wyszłobardzo smacznie!!!
Ciasto miodowe z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto miodowe dokładnie zagnieć. Podziel na 2 części
i rozwałkuj. Przełóż do blaszek o wymiarach 24 na 37 cm i piecz około
20 minut w temperaturze 160-170 stopni.
2.Na mleku ugotuj budyń. Wystudź. Następnie miękkie masło utrzyj z
porcjami budyniu i spirytusu. Masę wyłóż po połowie na każdy z osobna
placek miodowy.
3.Rodzynki namocz przez noc najlepiej w alkoholu. Żelatynę namocz i
rozpuść. Wlej do soku jabłkowego. Dodaj rodzynki i cukier waniliowy.
4.Na placek miodowy wyłóż tężejącą galaretkę jabłkową . Przykryj
drugim plackiem tak aby warstwa z masą stykała się z galaretką
jabłkową.. Wstaw do lodówki i schłodź kilka godzin.
Komentarze