Ciasto Marianny

5 (161 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto dostałam od znajomej, bez nazwy. Nazwałam je jej imieniem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    3/4 szkl cukru pudru
    6 jajek
    1 1/2 szkl mąki
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

    1 sernik błyskawiczny
    1 czekolada gorzka
    0.5 l mleka
    po 2 kostki białej i ciemnej czekolady do dekoracji

    Forma 38x23
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Ciasto marianny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodać kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • 3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta. Ułożyć biszkopty obok siebie, lekko wciskając w ciasto. Wyłożyć resztę ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut.
  • 4. Czekoladę połamać i w miseczce rozpuścić nad parą.
    Sernik ubić z mlekiem wg instrukcji na opakowaniu, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
  • 5. Zimne ciasto posmarować dżemem, wyłożyć masę sernikową i posypać startą czekoladą lub po stężeniu polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ser biały Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować