Ciasto Marcinek stracciatella

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto Marcinek z kawałkami czekolady. Jest szybsze od tradycyjnego Marcinka z ciasta ucieranego. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto;
    4 jajka (białka i żółtka osobno),
    250 g masła lub margaryny,
    1 szklanka cukru,
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    masa;
    2 śnieżki,
    + mleko ( 2 szklanki),
    tabliczka mlecznej czekolady,
    2 łyżki żelatyny.
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marcinek stracciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy mąki i proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z masą. Wszystko dokładnie i powoli mieszamy.
    Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3. Wykładamy na całą blaszkę pierwszą cześć i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Od razu po upieczeniu kroimy na 2 części.
    To samo robimy z resztą ciasta. Śnieżkę przygotowujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.

    Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach i łączymy ze śnieżką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy i łączymy z masą.

    Przekładamy placki masą Zostawiamy masy na boki i wierzch ciasta, smarujemy. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy. Smacznego ! ;)
    ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować