Marcinek

4.5 (175 ocen)

Delikatne miodowe placki przekładane migdałową śmietanką - prawdziwe niebo w ustach.

Składniki:

  • CIASTO:
    - 3 jajka
    - 10 dag cukru pudru
    - 1 łyżeczka sody
    - 2 pełne łyżki miodu płynnego
    - 1 łyżeczka octu
    - 40 dag mąki

    MASA:
    - 330 ml śmietany 30%
    - 330 ml śmietany 18%
    - 2-3 pełne łyżki cukru pudru
    - aromat migdałowy do ciast

    - czekoladowa posypka do ciast
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki Ciasto

Marcinek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę.
    Do miski wsypać cukier puder, wbić 3 jajka (całe), dodać miód i sodę oczyszczoną. Utrzeć dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Cały czas mieszając na stolnicy mąkę nożem, wlewać do niej powoli utartą masę. Następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować wałek i podzielić go na 8 - 10 równych części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek (wielkości dna tortownicy o średnicy 26 cm). Piec w temp. 180 stopni przez ok 4-5 minut. Wystudzić.
  • Marcinek w przekroju 2. Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder oraz po łyżce śmietany 18 %. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego do ciast. Wymieszać.
    Przygotowaną masą przekładać kolejno placki (2 czubate łyżki masy na jeden placek), lekko dociskać. Ostatni placek posmarować masą i posypać czekoladową posypką do ciast.
    Pozostawić w lodówce, aby placki zmiękły pod wpływem masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa śmietanowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować