1.Mąkę przesiać na stolnicę.
Do miski wsypać cukier puder, wbić 3 jajka (całe), dodać miód i sodę oczyszczoną. Utrzeć dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą. Cały czas mieszając na stolnicy mąkę nożem, wlewać do niej powoli utartą masę. Następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować wałek i podzielić go na 8 - 10 równych części. Każdą część rozwałkować na cieniutki placek (wielkości dna tortownicy o średnicy 26 cm). Piec w temp. 180 stopni przez ok 4-5 minut. Wystudzić.
2.Śmietanę 30 % ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier puder oraz po łyżce śmietany 18 %. Na koniec dodać kilka kropel aromatu migdałowego do ciast. Wymieszać.
Przygotowaną masą przekładać kolejno placki (2 czubate łyżki masy na jeden placek), lekko dociskać. Ostatni placek posmarować masą i posypać czekoladową posypką do ciast.
Pozostawić w lodówce, aby placki zmiękły pod wpływem masy.
Komentarze