Marcinek

  • wyświetlono: 5908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 23 |
  • polecenia: 0

Pracochłonne, ale za to pyszne. Warstwy cieniutkiego ciasta przełożone śmietaną.

Składniki

Ciasto:

3 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
3 szklanki mąki

Masa:
1 litr śmietany 18% (gęstej)
1 szklanka cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Marcinek

  • 1. Jajka, sodę, miód, cukier, ocet – utrzeć mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodawać stopniowo mąkę. Zagnieść na gładkie ciasto i odstawić na 20 minut. Podzielić ciasto na 10 - 12 równych części i każdą rozwałkować na cieniutkie placuszki.. Piec osobno w tortownicy ø 21 cm (posmarowanej tłuszczem) w temperaturze ok. 180C na lekko złoty kolor (8 – 10 min każdy placek)
  • 2. Wszystko razem ubić na sztywno.
    Przekładać placki dość obficie smarując masą. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami lub też wcześniej odłożonym , pokruszonym jednym plackiem. Gotowe ciasto pozostawić w temp. pokojowej na kilka godzin , aby placki nasiąkły masą , a następnie przenieść w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

image-061sa16

Dodane przez: JulkaTomeczek

Jabłecznik z kruszonką

Szarlotka z kruszonką, czyli pyszny...

Sernik na herbatnikach

Dodane przez: AnkaFiranka

Łatwy sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach to sernik...

Tiramisu (bez jajek)

Dodane przez: AnkaFiranka

Tiramisu (bez jajek)

Tiramisu to prosty i aromatyczny...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

image-0sxmlrq

Dodane przez: KuchniaPoli

Pleśniak skubaniec kruszaniec na dużą blachę

Ciasto, które w ostatnim czasie...

image-25344ar

Dodane przez: monika016

Szybki jabłecznik - mój ulubiony

Ten jabłecznik zaskoczył mnie nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE