Ciasto marchewkowe z masą z serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewek umyć i obrać .
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach .
Odcisnąć jeśli jest za bardzo soczysta.
Dodać jajka ,cukier ,cukier waniliowy ,dżem i olej ,całość wymieszać.
2.W drugiej misce wymieszać suche składniki : mąka,przyprawy ,proszek i soda .Połączyć z marchewką i całość dokładnie wymieszać.
3.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni o pięć ok 1 godz lub troszkę dłużej - do suchego patyczka .
4.W tym czasie możemy zrobić masę.
Masło i serek należy wyjąć z lodówki.
Masło utrzeć mikserem na gładką masę
Serek osobno ucierać na małych obrotach,aż lekko nabierze objętości.
Dodawać stopniowo do masła ,dodać cukru i dalej ucierać do połączenia się składników.
5.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć kremem .
Masę krówkową utrzeć z masłem i posmarować wierzch ciasta.Posypać płatkami migdałów .
Schłodzić w lodówce.
Komentarze