Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami

4.4 (181 ocen)

  • 2 min

Pyszności :)

  • 2 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 budyń czekoladowy
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa:

    500 g serka mascarpone
    300 ml śmietany 30%
    6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
    biszkopty nadziewane marmolada i kremem
    czekolada do roztopienia na polewę

Wystaw ocenę:

4.4 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.

    Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady :)

Porady

blacha 24x38

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować