Ciasto malinowe z kremem i bezą

4.5 (181 ocen)

  • 50 min

Ciasto dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu i wysiłku. Kilka warstw, które cudownie ze sobą smakują i zachwycą niejedno podniebienie.

  • 50 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    250g mąki
    8 dag cukru pudru
    10 dag masła
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Beza:
    4 białka
    2/3 szklanki cukru pudru
    100g płatków migdałów

    Biszkopt:
    3 jajka
    ½ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki
    ¼ szklanki oleju
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa malinowa:
    1 kg malin (mogą być mrożone)
    1 szklanka wody
    2 galaretki malinowe
    2 budynie waniliowe
    0,5 szklanki cukru

    Masa śmietanowa :
    330 ml śmietany 30%
    300g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
    7 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto malinowe z kremem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Beza: Białka ubić, dodając powoli cukier. Sztywną pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać migdałami, upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach ok. 20 minut.
  • 3. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 15 – 20 min. Ostudzić.
  • 4.
    Masa malinowa: Maliny rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie rozrobić w 0,5 szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając. Gorące wylać na upieczone kruche ciasto. Nałożyć biszkopt, ostudzić.
  • 5. Masa śmietanowa : Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć całość bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować