Ciasto malinowe z kremem i bezą

  • wyświetlono: 946 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu i wysiłku. Kilka warstw, które cudownie ze sobą smakują i zachwycą niejedno podniebienie.

juchab
  • 50min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
250g mąki
8 dag cukru pudru
10 dag masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:
4 białka
2/3 szklanki cukru pudru
100g płatków migdałów

Biszkopt:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
¼ szklanki oleju
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Masa malinowa:
1 kg malin (mogą być mrożone)
1 szklanka wody
2 galaretki malinowe
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki cukru

Masa śmietanowa :
330 ml śmietany 30%
300g białego zmielonego sera – może być z wiaderka
7 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto malinowe z kremem i bezą

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Beza: Białka ubić, dodając powoli cukier. Sztywną pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Posypać migdałami, upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach ok. 20 minut.
  • 3. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem, delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopn przez ok. 15 – 20 min. Ostudzić.
  • 4.
    Masa malinowa: Maliny rozgnieść i gotować z wodą i cukrem ok. 10 minut. Następnie dodać galaretki w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Budynie rozrobić w 0,5 szklanki wody i wlać do gotujących się malin, zagotować cały czas mieszając. Gorące wylać na upieczone kruche ciasto. Nałożyć biszkopt, ostudzić.
  • 5. Masa śmietanowa : Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce ser. Całość dokładnie zmiksować na wolnych obrotach. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę. Krótko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt. Przykryć całość bezą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamigdałyMalinyciasta z owocamiciasta z kremem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowa pokusa

Dodane przez: kasia24021991

Ciasto Malinowa pokusa z kremem i galaretką...

Przepis na ciasto inspirowany dorodności...

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z bezą i rabarbarem

Proste do wykonania, aromatyczne,...

image-0ae6c8o

Dodane przez: Słodkamuffinka

Kruche ciasto z śliwkami i bezą budyniową

No to czas na śliwki;) Kolejne...

Ciasto z rabarbarem i bezą

Dodane przez: bogusia82

Ciasto z rabarbarem i bezą

Proste ciasto na kruchym spodzie...

Ciasto ucierane z porzeczkami i beza

Dodane przez: szat_e

Ciasto ucierane z porzeczkami i bezą

Ciasto, do którego nadają się różnego...

Ciasto z rabarbarem i bezą

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne, niezawodne ciasto z bezą...