Ciasto makowe z masą brzoskwiniową

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. W locie znikało z talerzy, a więc i bardzo smaczne:)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    10 dag. masła
    2 żółtka
    po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa makowa:
    1 puszka gotowej masy makowej-850 g.
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    4 łyżki kaszy manny
    2 krople aromatu migdałowego
    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń - 820 g.
    2 galaretki cytrynowe
    Dodatkowo:
    płatki migdałowe do posypania
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 25 cm. x 30 cm.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto makowe z masą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto makowe z masą brzoskwiniową 1. Składniki na ciasto kruche zagniatam, zawijam w folię spożywczą , wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie spód blaszki wykładam postrzępionym palcami ciastem , wyrównuje.
  • Ciasto makowe z masą brzoskwiniową 2. Jajka ubijam z cukrem na puch , dodaje masę makową, kaszę mannę, aromat, mieszam, wykładam na ciasto kruche. Piekę 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  • Ciasto makowe z masą brzoskwiniową 3. Brzoskwinie miksuję blenderem, doprowadzam do zagotowania, dodaje galaretki, mieszam do ich rozpuszczenia, studzę aż masa zacznie gęstnieć , wylewam na masę makową , pozostawiam do całkowitego zastudzenia. Pokrojone ciasto podaję posypane płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować