Krucho - drożdżowy mazurek z masą brzoskwiniową

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeden z bardzo smacznych mazurków , które przygotowałam na święta w tym roku. Nie jest tak słodki jak pozostałe, masę stanowi mieszanka budyniowo brzoskwiniowa.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    10 dag. masła
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany-18%
    1 dag. drożdży
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    Masa:
    2 połówki brzoskwiń z puszki
    1 budyń śmietankowy-40 g.
    1 łyżka cukru
    1 szklanka mleka
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia
    3 łyżki marmolady owocowej
    1 zmieszane jajko
    płatki migdałowe
    posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Krucho - drożdżowy mazurek z masą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krucho - drożdżowy mazurek z masą brzoskwiniową 1. Do mąki dodaje zmieszane drożdże ze śmietaną , cukier puder i waniliowy, masło, żółtko, sól,zagniatam ciasto , owijam w folię aluminiową, pozostawiam w lodówce na godzinę. Ciasto wałkuje na grubość ok. pół centymetra, wycinam radełkiem kształt mazurka, układam na blasze. Pozostałe ciasto zagniatam, toczę wałek, kroję w plasterki, zlepiam końce i układam rant mazurka. Całość smaruje jajkiem, nakładam marmoladę, piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, studzę.
  • Krucho - drożdżowy mazurek z masą brzoskwiniową 2. Brzoskwinie miksuję blenderem, dodaje cukier, budyń, 1/4 szklanki mleka, mieszam, wlewam na gotujące pozostałe mleko, gotuję 2-3 minutki. Masę wlewam na wystudzony spód mazurka, pozostawiam do zastudzenia. Dekoruję płatkami migdałowymi i posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować