Jeden z bardzo smacznych mazurków , które przygotowałam na święta w tym roku. Nie jest tak słodki jak pozostałe, masę stanowi mieszanka budyniowo brzoskwiniowa.
Krucho - drożdżowy mazurek z masą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodaje zmieszane drożdże ze śmietaną , cukier puder i waniliowy, masło, żółtko, sól,zagniatam ciasto , owijam w folię aluminiową, pozostawiam w lodówce na godzinę. Ciasto wałkuje na grubość ok. pół centymetra, wycinam radełkiem kształt mazurka, układam na blasze. Pozostałe ciasto zagniatam, toczę wałek, kroję w plasterki, zlepiam końce i układam rant mazurka. Całość smaruje jajkiem, nakładam marmoladę, piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, studzę.
2.Brzoskwinie miksuję blenderem, dodaje cukier, budyń, 1/4 szklanki mleka, mieszam, wlewam na gotujące pozostałe mleko, gotuję 2-3 minutki. Masę wlewam na wystudzony spód mazurka, pozostawiam do zastudzenia. Dekoruję płatkami migdałowymi i posypką cukrową.
Komentarze