CIASTO MAKOWE Z MASĄ MAREPANOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

PYCHOTKA

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto makowe:
    1 kubek maku może być mielony ale nie koniecznie
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 jajek
    cukier wniliowy
    10 łyżek cukru
    krem:
    kostka masła 200g
    kostka margaryny 250g
    2jajka
    6 łyżek cukru
    150ml alkoholu
    100 g pokruszonych i podprażonych migdałów.
    Masa marcepanowa:
    0,5 szkl. wody
    125g margaryny
    parę kropli olejku migdałowego
    400 g cukru pudru
    500g mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto makowe z masą marepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto makowe:Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę,do utartej masy dodawać mak i mąkę na koniec ubite na sztywno białka .Piec 30 min w 180 st.

    Krem:Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę ,jajka ubić z cukrem ,dodać do utartej masy maślanej stopniowo dodawać alkohol, na koniec migdały.
    Krem wyłożyć na wystudzone ciasto makowe.

    Masa marcepanowa:Wodę ,z margaryną i olejkiem zagotować ,wystudzić dodać stopniowo miksując na małych obrotach cukier puder i mleko w proszku masę marcepanową dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciasto
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować