Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

  • wyświetlono: 578 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczne ciasto. Dla mnie idealne pod każdym względem... Mięciutkie, wilgotne, pełne różnych smaków i aromatów...

juchab
  • 23 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

Blaszka 25x40cm
Ciasto makowe:
6 jajek
½ szklanki maku
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
250g margaryny
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza kokosowa:
4 białka
¾ szklanki cukru pudru
150g kokosu

Masa jabłkowa:
600g obranych jabłek
3 łyżki cukru
1 galaretka cytrynowa
¼ szklanki wody

Krem budyniowo - śmietanowy:
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
330ml śmietanki 30%
7 łyżek cukru pudru
16g cukru waniliowego
20g żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto makowe z jabłkami, bezą kokosową i kremem waniliowym

  • 1. Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijając kolejno żółtka. Dodać śmietanę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz mak. Na koniec połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przełożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia i piec około 40 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno dodając powoli cukier. Na koniec wsypywać partiami cały kokos wymieszać łyżką. Pianę przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, upiec na złoty kolor w 180 st.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka, przełożyć do garnka, podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia.
  • 4. Krem budyniowo - śmietanowy: Odlać szklankę mleka i rozmieszać z niej budynie z mąką, pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/3 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać chłodną żelatynę. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Na ciasto makowe przełożyć zimną masę jabłkową, gdy stężeją nałożyć połowę kremu waniliowego, na niego bezę kokosową. Ponownie krem waniliowy i ciasto makowe. Wierzch polać polewą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SZARLOTKA Z KREMEM WANILIOWYM I KOKOSOWĄ...

Delikatny puszysty biszkopt pokryty...

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną bezą włoską

Dodane przez: Przepisy Online

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym i paloną...

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowym...

MAKOWA PANIENKA

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto makowe z malinami i kremem - Makowa...

Znacie ciasto Makowa Panienka?...

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

Dodane przez: czarrna

Ciasto z ananasem i bezą kokosową

Na świąteczny stół i nie tylko

CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO MAKOWE Z SEREM I BEZĄ ORZECHOWĄ

Makowiec z bezą orzechową i pianką...

ciasto z rabarbarem

Dodane przez: izaa_a

Ciasto z rabarbarem i kokosową bezą

pyszne ciasto z rabarbarem i bezą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE