Ciasto latte macchiato

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 10 osób

To ciasto jest dla tych którzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt na spodzie:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    4,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt na górze:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    700 ml kremówki 30%
    300 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    Poncz:
    350 ml mocnego naparu z kawy
    100 ml likieru kawowego
    Dodatkowo:
    300-400 g okrągłych biszkoptów
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 40*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min w 170 stopniach.
    Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut.
    Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry.
    Poncz:
    Zimny napar z kawy wymieszać z likierem.
    Krem:
    Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.
    Warstwy ciasta:
    Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować