Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

  • wyświetlono: 22303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 1

Ciasto Cappucino nazywane również Latte Macchiato to nic innego jak kakaowy biszkopt nasączony pysznym alkoholowym ponczem. Biszkopt przełożony jest pysznym kremem na którym w równych odstępach są ułożone również nasączone ponczem ciastka biszkopty. Przepis znalazłam u bee-sweet.blogspot.com

AnkaFiranka
  • 90min

Składniki

Składniki (na blaszkę np 24x24 cm lub o zbliżonych wymiarach):
Biszkopt:
4 duże jajka (5 małych)
szczypta soli
2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
2/3 szklanki mąki
1,5 łyżki kakao
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
200 g miękkiego masła
1/2 szklanki cappuccino w proszku
kilka łyżek cukru pudru
2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)

Poncz:
300 ml mocnej kawy
100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys

Dodatkowo:
około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
gorzkie kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części.
  • 2. Krem:
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Poncz:
    Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt, który ponczujemy. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
    Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatacapucinocappucinociasto kawoweciasto z kawąz biszkoptamilatte macciatoo smaku kawy

Komentarze

Podobne przepisy

macchiatto

Dodane przez: karola89

Ciasto Latte Macchiato

Przepyszne ciacho z kremem wprost...

latte machiato

Dodane przez: mariosylwia

Latte macchiato

:-) Gorąco polecam (-:

SERNIK Latte Macchiato

Dodane przez: kiciax1

SERNIK Latte Macchiato

Sernik na zimno inspirowany kawą...

Latte Macchiato

Dodane przez: Ela Ślązak

Latte Macchiato

Pyszne ciasto bez pieczenia, pachnące...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Latte Macchiato

Pyszne delikatne warstwowe, mocno...

Babka "Latte Macchiato"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka "Latte Macchiato"

Babka "Latte Macchiato" łączy w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE