Ciasto Cappuccino - Latte Macchiato

5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Ciasto Cappucino nazywane również Latte Macchiato to nic innego jak kakaowy biszkopt nasączony pysznym alkoholowym ponczem. Biszkopt przełożony jest pysznym kremem na którym w równych odstępach są ułożone również nasączone ponczem ciastka biszkopty. Przepis znalazłam u bee-sweet.blogspot.com

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki (na blaszkę np 24x24 cm lub o zbliżonych wymiarach):
    Biszkopt:
    4 duże jajka (5 małych)
    szczypta soli
    2/3 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
    2/3 szklanki mąki
    1,5 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cappuccino w proszku
    kilka łyżek cukru pudru
    2 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach)
    400 g waniliowego serka homogenizowanego (w temp. pokojowej)

    Poncz:
    300 ml mocnej kawy
    100 ml likieru kawowego, czekoladowego lub Baileys

    Dodatkowo:
    około 220 gr. okrągłych biszkoptów (1,5 paczki)
    gorzkie kakao
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto cappuccino - latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie z cukrem. Dodajemy żółtka i dalej ubijamy do uzyskania puszystej masy. Kolejno dodajemy olej i wodę krótko miksujemy. Do osobnej miseczki przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 25-30 min. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Ostrym nożem biszkopt przekroić na wzdłuż na 2 części.
  • 2. Krem:
    Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cappuccino i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko w proszku i serek homogenizowany. Całość miksujemy do połączenia składników.
  • 3. Poncz:
    Zaparzamy mocną kawę w 300 ml wody. Po wystudzeniu do kawy dodajemy likier kawowy.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Pierwszy blat biszkoptu ponczujemy i przykrywamy 1/4 masy. Biszkopty zamaczamy w ponczu i układamy na kremie. Przykrywamy 1/4 kremu i posypujemy kakao. Następnie układamy drugi biszkopt, który ponczujemy. Pozostały krem wykładamy na biszkopt.
    Przykrywamy kolejną częścią naponczowanych ciastek i obficie posypujemy kakao. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Porady

Ciasto wyciągamy z lodówki na około 30 min. przed podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować