Ciasto Kukułeczka kuka

4.5 (200 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co powiecie na coś słodkiego do kawki? Masa z cukierkami i budyniem czekoladowym każdego skusi.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 5szklanek mleka
    • 200 g cukierków kukułek
    • 2 budynie czekoladowe
    • 4 łyżki cukru
    • 370 g herbatników kakaowych
    • 100 g margaryny
    • 1 galaretka zielona
    • 2 śnieżki na mleko
    • 1 czekolada mleczna
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cukierki Herbaty

Ciasto kukułeczka kuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budyń 1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia
    2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia
    W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając aż budyń będzie gęsty
    Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń
  • ciastka 2. Na dnie tortownicy 24cm x 24cm układamy namoczone w mleku herbatniki
  • ciastka 3. Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej
    Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową
    Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników
  • masa 4. Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną
    Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą
    Chłodzimy w lodówce 2 godziny
  • ciasto 5. Ciasto gotowe
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Śnieżka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować