Ciasto kukułeczka kuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia
2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia
W jednej szklance mleka rozrabiamy budynie czekoladowe z 4 łyżkami cukru i wlewamy do mleka z cukierkami, gotujemy mieszając aż budyń będzie gęsty
Margarynę miksujemy mikserem i stopniowo dodajemy ostudzony budyń
2.Na dnie tortownicy 24cm x 24cm układamy namoczone w mleku herbatniki
3.Na ciastka wylewamy połowę masy budyniowej
Ponownie układamy namoczone w mleku herbatniki i wylewamy pozostałą masę budyniową
Na wierzch masy układamy ostatnią warstwę z herbatników
4.Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną
Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą
Chłodzimy w lodówce 2 godziny
Komentarze