Kukułeczka kuka czyli pijana kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy 0,5l mleka dokładamy kukułki i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do momentu aż kukułki się rozpuszczą. W pozostałej ilości (0,5l mleka) rozrobić budynie tak żeby nie było grudek. Gdy kukułki się zagotują dodajemy budyń i mieszamy do momentu zgęstnienia masy ok.4 minuty. Powstałą masę studzimy.
W misce miksujemy kostkę masła z kakaem dodając stopniowo masę. Na samym końcu dodać likier. Całość wymieszać na gładką masę.
Blaszkę (o wymiarach ok. 25x30cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Na papierze układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wylewamy 1/3 wystudzonej masy. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy do momentu aż na samej górze pozostanie masa.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, po 2 łyżki masła i miodu oraz 1/4 szkl.mleka. Powstałym sosem zdobimy ciasto. Możemy stworzyć wzorki lub zostawić idealnie gładką. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.
Komentarze