Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami i bezą

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie za słodkie ,wilgotne ciasto ze śliwkami .Bardzo łatwe w wykonaniu .Śliwki możemy zastąpić innymi owocami .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    2 łyżki cukru kryształu
    4 dkg drożdży świeżych
    ok 1 kg śliwek węgierek

    Piana :
    4 białka
    1 szklanka cukru kryształu
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać ,dodać margarynę i wysiekać razem .Dodać żółtka i proszek do pieczenia .
    Drożdże rozpuścić z cukrem i dodać do mąki ,zarobić ciasto .
  • 2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia .
    Śliwki umyć ,osuszyć ,usunąć pestki .Układać ciasno jedna koło drugiej na cieście .Odstawić na 30 min,żeby ciasto podrosło. W tym czasie rozgrzać piekarnik ,160 stopni .
  • 3. Na wyrośnięte ciasto wyłożyć pianę- 4 białka ubić na sztywno z 1 szklanka cukru kryształu .Piec ok 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować