Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

4.5 (172 ocen)

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru
    100 g masła
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka zimnego mleka

    BUDYŃ RABARBAROWY:

    500 g rabarbaru
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżki soku malinowego
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki kremówki
    1 opakowanie budyniu malinowego

    BEZA:

    4 białka
    szczypta soli
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21x25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.

  • 2. Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.

  • 3. Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować