Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

  • wyświetlono: 4536 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto z budyniem rabarbarowym i bezą. Budyń powstał na bazie smażonego rabarbaru, więc smak jest bardzo ciekawy. Masa budyniowa jest lekko kwaskowata i dlatego pysznie łączy się ze słodką bezą. Chrupiącą z wierzchu, a w środku piankową.

Mniam1

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru
100 g masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka zimnego mleka

BUDYŃ RABARBAROWY:

500 g rabarbaru
1/3 szklanki cukru
2 łyżki soku malinowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki kremówki
1 opakowanie budyniu malinowego

BEZA:

4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i bezą

  • 1. Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zimne mleko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno formy 21x25. W cieście zrobiłam wgłębienia, aby nie było równe jak stół. Schłodzić w lodówce przez około 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15-20 min.

  • 2. Rabarbar pokroić na kawałki, zasypać w garnku cukrem, podlać wodą i sokiem. Smażyć na małym ogniu, aż będzie miękki i zacznie się rozpadać. Można dodatkowo zmiksować blenderem. Kremówkę wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do bulgoczącego rabarbaru. Gorący budyń wylać na upieczone ciasto i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch w trakcie przygotowywania bezy.

  • 3. Schłodzone białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier, po łyżce. Zmniejszyć obroty, dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa powinna być sztywna i lśniąca. Jeżeli będą odrobinki cukru, po schłodzeniu ciasta, pojawią słodkie krople. Jeżeli ich nie chcemy, cukier musi się całkowicie rozpuścić. Masę bezową nałożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wycisnęłam na budyń, tworząc kopczyki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 30 min. Po tym czasie ciasto pozostawić jeszcze w lekko uchylonym piekarniku, aż całkiem wystygnie. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakibudyńciasto z rabarbaremCiasta przekładanewarzywa na słodkociasto na wiosnębeza na cieście

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem

Przepis na dużą blachę podzielnego...

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami

Mamy maj, a wraz z nim przyszedł...

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Dodane przez: juchab

Kruche ciasto z budyniem jagodowym i bezą

Ciasto z mocno jagodowym akcentem,...

Kruche ciasto z rabarbarem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z budyniem, rabarbarem i kruszonką

Ponieważ sezon rabarbarowy już...

kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: babka w formie

kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeśli, tak jak ja, lubicie ciasta...

image-2568t43

Dodane przez: kamilaryz

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Przełamanie słodkiego z kwaśnym,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE