Bardzo smaczne ciasto z karmelem i bitą śmietaną posypane płatkami migdałowymi.
3 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
200g masła lub margaryny
5 żółtek,łyżka miodu ,
1 łyżeczka proszku do pieczenia .Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru.Składniki na masę karmelową:
1 puszka (510g) masy kajmakowej
ok. 40 g płatków migdałowych do posypania
Ciasto krówka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Dobrze natłuszczoną blachę (25x33) i wysypaną kaszą manną wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.
Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia.
Komentarze