Ciasto krówka z bitą śmietaną

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Bardzo smaczne ciasto z karmelem i bitą śmietaną posypane płatkami migdałowymi.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
    200g masła lub margaryny
    5 żółtek,łyżka miodu ,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia .Składniki na masę śmietanową:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    1 łyżka cukru pudru.Składniki na masę karmelową:
    1 puszka (510g) masy kajmakowej
    ok. 40 g płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto krówka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
    Dobrze natłuszczoną blachę (25x33) i wysypaną kaszą manną wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni.


    Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować