Ciasto kopiec kreta z bananami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka, mąkę, roztopione masło, cukier waniliowy ,proszek do pieczenia i kakao i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Tortownicę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia.
Do tortownicy przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch łyżką.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z tortownicy odstawiamy do ostudzenia.Po przestudzniu za pomoca łyżki wydrążamy jego środek, pozostawiając boki .
A wydrązone ciasto kruszymy bo bedziemy nim obsypywac wierzch ciasta .
Na wydrążonym cieście układamy obrane , pokrojone w półowki banany.Na bananach rozsmarowujemy krem nutellę.
2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem pudrem i wlewamy do niej żelatynę. Miksujemy jeszcze przez chwilę do całkowitego połączenia.Do te j masy dodajemy starta czekoladę i delikatnie mieszamy.
3. Mase z czekoladą wykładamy na banany z nutellą , formujemy kopiec.
Powstały kopiec dokładnie obsypujemy pozostałym z wydrążenia, pokruszonym kakaowym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na conajmniej 2 godziny , smacznego
!
Komentarze