Ciasto kokosowe ze śliwkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest puszyste i wilgotne od soku ze śliwek, owoce rozpływają się w ustach, idealna propozycja do popołudniowej kawy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 czubate łyżki wiórek kokosowych
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 jajka
    szklanka maślanki lub kefiru
    125g rozpuszczonego masła lub margaryny
    kruszonka: 3 łyżki zimnego masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1/2 szklanki mąki
    500g śliwek
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami i łączymy ze sobą.
  • 2. Jajka ubij z cukrem, dodaj wystudzone masło, maślankę, na koniec dodaj mąkę z proszkiem, solą i wiórki kokosowe. Mieszaj do połączenia składników na jednolitą, gęstą masę. Ciasto wykładamy do blaszki z papierem do pieczenia, na wierzch ułóż śliwki przekrojone na pół skórką do dołu. Możesz lekko posypać je cynamonem. Wierzch ciasta posyp kruszonką
  • 3. Piecz około 35 min lub do suchego patyczka w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować