Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie

  • wyświetlono: 1395 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, które robiłam na urodziny mojej mamy.

profilowe_1
  • 60min

Składniki

Na biszkopt orzechowy:
5 jajek
150 g zmielonych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Na masę kokosową:
500 ml mleka
200 g kokosu
2 małe kieliszki wódki
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
60 g cukru pudru
200 g masła

Na polewę czekoladową:
1 czekolada
150 ml śmietany 30%

Dodatkowo do dekoracji:
1 łyżka kokosu
kilka połówek orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie

  • 1. Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i miksować dodając po jednym żółtku. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wymieszać delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić.
  • 2. Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć go 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. W misce umieścić masło w temperaturze pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem.
  • 4. Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzechów.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieorzechy włoskiekokos

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jyx81c

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto biała dama na ciemnym biszkopcie

Proste,pyszne ciasto,wprost rozpływa...

Ciasto jeżyk na biszkopcie

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto jeżyk na biszkopcie

Efektowne, smaczne i pełne zbóż...

Ciasto kokosowo - orzechowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto kokosowo - orzechowe

Ciasto jest smaczne, podzielne...

Ciasto kryształek na biszkopcie

Dodane przez: Magster

CIASTO KRYSZTAŁEK NA BISZKOPCIE

Po świątecznych wypiekach mamy...

image-0j2939p

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Trufelek orzechowo-kokosowy

Delikatne biszkopty orzechowy i...

Ciasto kokosowo - orzechowe

Dodane przez: Skotka

Ciasto kokosowo - orzechowe

Kolejne ciasto ze starego żółtego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE