Ciasto na orzechowym biszkopcie

4.5 (168 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Moje ulubione ciasto orzechowe ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na orzechowy biszkopt:
    10 jajek 10 łyżek mąki tortowej
    10 łyżek cukru
    pół szklanki mielonych orzechów włoskich
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 czubate łyżki kakao
    50 ml wody
    szczypta soli
    pół łyżeczki octu

    Składniki na krem:
    3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
    1 łyżka rozpuszczalnej kawy
    3/4 szklanki śmietanki kremówki
    20 dag masła - miękkiego

    dodatkowo:
    pół szklanki mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Ciasto na orzechowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę oraz kakao – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Po chwili dodajemy orzechy i mieszamy drewniana łyżką. Wlewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Następnie biszkopt studzimy a potem przekrawamy wzdłuż na 2 płaty. Blacha 30x40 cm
  • 2. Krem: Miękkie masło miksujemy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady dodając po 2 łyżki kremówki (aż do zużycia całej ilości) Na koniec dodajemy rozpuszczalna kawę i mieszamy. Płynną czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując.
  • 3. Finał: Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować