Seromak na orzechowym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MASA MAKOWA :
Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puch , dodać ugotowany i zmielony dwa razy mak , następnie dodać mąkę , bułkę tartą , orzechy , rodzynki ( wcześniej przepłukane i dobrze odsączone ) aromat migdałowy , proszek do pieczenia , wszystko dokładnie wymieszać .
Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą makową .
Odstawić , przygotować masę serową .
2.MASA SEROWA :
Żółtka utrzeć z cukrem na puch , dodać zmielony ser , cukier waniliowy , rozpuszczone i wystudzone masło , przepłukane i odsączone rodzynki , mąkę ziemniaczaną , wszystko dokładnie wymieszać . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową .
3.BISZKOPT ORZECHOWY :
Białka ubić , porcjami dosypać cukier , następnie dodać żółtka .
Mąkę , bułkę tartą , proszek do pieczenia i orzechy wymieszać , dodać do ubitych jaj , delikatnie wymieszać
4.Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć mak , na mak łyżką rozłożyć masę serową na ser wyłożyć i wyrównać biszkopt orzechowy .
Piec około 60 minut w 175*C .
Po upieczeniu ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia , wystudzone ciasto wyłożyć na tacę do góry dnem , posypać cukrem pudrem
Komentarze