ciasto "Zośka"

4.5 (193 ocen)

smaczne choć trochę czasochłonne

Składniki:


  • 1 margaryna
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    6 jaj
    1 łyżeczka kakao
    2/3 szkl. orzechów włoskich (zmielonych)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka amoniaku
    3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa)
    400 ml śmietanki 30 %
    Powidła,
    filiżanka drelowanych wiśni
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto "zośka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy orzechy, do drugiej kakao a do trzeciej 2 łyżki mąki. Ciasto wykładamy na blachę 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy placki tak mniej wiecej ok 20 -25 minut. w 165st
  • 2. Orzechowy placek smarujemy galaretką z wiśniami, następnie kładziemy placek kakaowy, smarujemy powidłami, na to wykładamy śmietanę i przekładamy białym plackiem i polewamy polewą bądź lukrem.
  • 3. 2 galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 2,5 szkl. wody, gdy się trochę zetnie dodajemy filiżankę wiśni lub innych owoców. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szkl. wody i gdy przestygnie łączymy z ubitą śmietaną. Jeśli chcemy możemy dosłodzić cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować