Zośka

4.5 (145 ocen)

Zainspirowana przepisem znalezionym w internecie przygotowałam własną wersję tego pysznego ciasta i wyszło doskonale :)

Składniki:

  • Ciasto:
    250g mąki pszennej
    250g margaryny
    10 ml mleka,
    10 dag cukru,
    4 łyżki kakao,
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    6 jajek,
    szczypta soli.

    Masa:
    250 g masła,
    3 szkl mleka,
    50 g cukru,
    3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    3 łyżki mąki pszennej,
    4 żółtka,
    1 opakowanie cukru waniliowego.

    Dodatkowo:
    2 opakowania okrągłych biszkoptów
    dżem truskawkowy
    500 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zośka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać na dnie blaszki jeden przy drugim. (blaszka 24x36)
  • 2. Kakao, margarynę, cukier i mleko zagotować. Zestawić z ognia do wystudzenia. Dodać 1 całe jajo, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopty i upiec w 180* przez ok 50 min.
  • 3. Do 1 szkl. mleka, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka, cukier, cukier waniliow. Resztę mleka wlewamy do większego garnka, zagotowujemy i wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną masę, stale mieszając gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i przygotowujemy gładką masę, dzielimy na dwie części.
  • 4. Truskawki wrzucamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy galaretki i odstawiamy do stężenia.
  • 5. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    ciasto-połowa masy-truskawki-masa-polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować