Ciasto "zośka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ucierane: margarynę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na spód dajemy placek orzechowy.
2.Placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi
3.Z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.
Na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami
4.Przekładamy plackiem żółtym.
5.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.
Placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową
6.Przekładamy plackiem kakaowym.
7.Ciasto wstawiamy do lodówki.
8.Ciasto możemy polać polewą albo posypać cukrem pudrem.
Komentarze