Ciasto "Zośka"

4.98 (142 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto, które rozpływa się w ustach. Nie jest za bardzo słodkie, galaretka z wiśniami daje pyszny winny smak. Mój syn bardzo lubi to ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto ucierane :
    30 dkg margaryny
    25 dkg cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    25 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    odrobina amoniaku

    dodatkowo:
    1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych
    1 łyżka kakao

    powidło śliwkowe

    Masa wiśniowa:
    słoik wiśni w cukrze drylowanych
    2 galaretki wiśniowe

    Masa śmietanowa:
    śmietana śnieżka
    1/2 szklanki mleka
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.98 (142 ocen)

Ciasto "zośka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto "Zośka" 1. Ciasto ucierane: margarynę ucieramy z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem oraz ubite białka. Wszystko razem delikatnie mieszamy, ciasto dzielimy na trzy części: jedną pozostawiamy żółtą, do drugiej dodajemy orzechy a do trzeciej kakao. Pieczemy trzy placki w formie 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Na spód dajemy placek orzechowy.
  • Ciasto "Zośka" 2. Placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi
  • Ciasto "Zośka" 3. Z wiśni odlewamy sok, dolewamy wody, żeby było 2 szklanki, zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki wiśniowe i odstawiamy aż zaczną tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy.

    Na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami
  • Ciasto "Zośka" 4. Przekładamy plackiem żółtym.
  • Ciasto "Zośka" 5. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę.

    Placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową
  • Ciasto "Zośka" 6. Przekładamy plackiem kakaowym.
  • Ciasto "Zośka" 7. Ciasto wstawiamy do lodówki.
  • Ciasto "Zośka" 8. Ciasto możemy polać polewą albo posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Orzechy Śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować