Ciasto kokietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna i lśniąca.
Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
Pieczemy ok. 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
2.Ciasto miodowe
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i przekładamy do takiej samej wielkości blaszki jak biszkopt. Pieczemy około 18 minut w 180 C, studzimy.
3.Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na tarce, dusimy na maśle pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodajemy suchą galaretkę (ewentualnie dodajemy zielony barwnik ) i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
4.Masa makowa
Sprawdzamy konsystencje maku jeżeli jest suchy starczy jedna galaretka, którą rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej wody studzimy i lekko ścinającą mieszamy z makiem i wykładamy na jabłka. Natomiast jeżeli mak jest dosyć rzadki musimy użyć 2 galaretek rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku.
5.Masa serowa
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, studzimy i lekko tężejącą mieszamy dokładnie z serkiem.
Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
6.Złożenie:
Ciasto miodowe- masa jabłkowa-mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce pokrojone-zalewamy tężejącą galaretką.
Komentarze