Ciasto Kokietka

4.97 (190 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Pyszne ciasto, pochodzące ze zbiorów siostry Anastazji więc wymaga trochę pracy, ale jest jej warte :)

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • blaszka 24 x 39 cm


    Biszkopt

    3 jajka
    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1/2 łyżki octu

    Ciasto miodowe

    25 dag mąki pszennej
    3 łyżki miodu
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    1/4 kostki margaryny
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa jabłkowa

    1 kg jabłek
    1 galaretka zielona
    1 łyżka masła

    Masa serowa

    50 dag serka homogenizowanego
    2 czerwone galaretki

    Masa makowa

    opakowanie maku w puszce 90 dag
    1-2 galaretek cytrynowych

    Dodatkowo

    puszka brzoskwiń lub ananasa
    2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kokietka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy ,aż piana będzie sztywna i lśniąca.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy ,nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy .
    Pieczemy ok. 15 - 20 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
    Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Ciasto miodowe
    Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy i przekładamy do takiej samej wielkości blaszki jak biszkopt. Pieczemy około 18 minut w 180 C, studzimy.
  • 3. Masa jabłkowa
    Jabłka obieramy i trzemy na tarce, dusimy na maśle pod przykryciem, aż będą miękkie. Dodajemy suchą galaretkę (ewentualnie dodajemy zielony barwnik ) i dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Masa makowa
    Sprawdzamy konsystencje maku jeżeli jest suchy starczy jedna galaretka, którą rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzącej wody studzimy i lekko ścinającą mieszamy z makiem i wykładamy na jabłka. Natomiast jeżeli mak jest dosyć rzadki musimy użyć 2 galaretek rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku.
  • 5. Masa serowa
    Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, studzimy i lekko tężejącą mieszamy dokładnie z serkiem.

    Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 6. Złożenie:
    Ciasto miodowe- masa jabłkowa-mak-biszkopt jasny-masa serowa-owoce pokrojone-zalewamy tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (627 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować