Ciasto kawowo- śmietankowe

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne pełne aromatu kawy ciasto. Polecam na każdą uroczystość.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (forma 21×43 cm):
    Biszkopt:
    4 jajka
    10 łyżek drobnego cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa kawowa:
    1000 ml śmietanki 30%
    6 łyżeczek żelatyny
    6 łyżek kawy cappucino
    7 łyżeczek cukru pudru
    Masa śmietankowa:
    500 ml śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny
    Oraz:

    2 opakowania duże herbatników
    poncz z kawy i cukru waniliowego
    2 łyżeczki kawy mielonej waniliowej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy

Ciasto kawowo- śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. iszkopt:
    Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.

    Masa kawowa:
    Żelatynę i kawę cappucino rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
    Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową na masę układamy herbatniki nasączone w kawie jeden obok drugiego.
    Wstaw do lodówki.

    Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody. Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na herbatniki , wyrównaj, połż kolejną warstwę herbatników nasączonych w ponczu kawowym na to druga część masy cappucino na koniec posypać zmieloną kawą waniliową.

Porady

Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast kawy waniliowej można użyć kawy zmielonej naturalnej, bądź polać wierzch ciasta polewą czekoladową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować