Ciasto kawowo- śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.iszkopt:
Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa:
Żelatynę i kawę cappucino rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową na masę układamy herbatniki nasączone w kawie jeden obok drugiego.
Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuść w 6 łyżkach gorącej wody. Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na herbatniki , wyrównaj, połż kolejną warstwę herbatników nasączonych w ponczu kawowym na to druga część masy cappucino na koniec posypać zmieloną kawą waniliową.
Porady
Najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast kawy waniliowej można użyć kawy zmielonej naturalnej, bądź polać wierzch ciasta polewą czekoladową
Komentarze