szybkie ciasto kawowo - orzechowe

4.51 (171 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo lubię to połączenie smakowe, więc na szybko wymyśliłam takie ciacho :)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 szklanka brązowego cukru (może też być biały)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    70 gramów stopionego, schłodzonego masła
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 0,5 szklanki mocno ciepłego mleka
    60 gramów zmielonych orzechów
    2 jaja
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Kawy

Szybkie ciasto kawowo - orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku dobrze rozprowadzić kawę, ostudzić.
    Jaja ubić z cukrem, dodać tłuszcz, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać kawę z mlekiem, zmiksować wszystko na gładką masę, wsypać zmielone orzechy, wymieszać dokładnie łyżką.

    Formę keksową o wymiarach 12x25 cm wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto, wygładzić powierzchnię, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu oblać polewą czekoladową.

Porady

Do ciasta możemy również dosypać inne ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować