Ciasto - kawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia – wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 20 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę, jedną część posmarować dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu.
Krem:
Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąki i roztrzepane żółtka. Ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć, dodać porcjami budyń i ucierać. Do masy wsypać cappuccino i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.
Wierzch można dowolnie udekorować: np. posypać kawą lub kakao, startą czekoladą lub poukładać owoce itp.
Komentarze