Ciasto - Kawka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kawowe ciasto do kawki? Czemu nie! ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżeczki kawy naturalnej (lub rozpuszczalnej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    2 szkl mleka
    1 szkl cukru
    cukier waniliowy
    8 łyżek kawy cappuccino (czekoladowe)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    250g margaryny Kasia lub Palma

    Dodatkowo:
    Dżem porzeczkowy

    Opcjonalnie:
    Borówki, winogrono
    Kawa, kakao, czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy

Ciasto - kawka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesiane mąki, kawę i proszek do pieczenia – wymieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 stopniach ok. 20 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę, jedną część posmarować dżemem i przykryć drugą połową biszkoptu.

    Krem:
    Prawie całą ilość mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać mąki i roztrzepane żółtka. Ugotować budyń. Wystudzić.

    Margarynę utrzeć, dodać porcjami budyń i ucierać. Do masy wsypać cappuccino i wymieszać. Masę wyłożyć na biszkopt.

    Wierzch można dowolnie udekorować: np. posypać kawą lub kakao, startą czekoladą lub poukładać owoce itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować