Ciasto kakaowo - cukiniowe z nutą cynamonu oraz polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą cukinię i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.
2.Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia.
Między czasie przygotowujemy polewę do polania placka. Wszystkie składniki rozpuszczamy i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników - pilnując by się nie zagotowała polewa. Odstawiamy by ostygła i zaczęła lekko tężeć.
3.Przestygnięty placek polewamy polewą. Wstawiamy na godzinkę do lodówki.
( Blaszka 25 cm x 36 cm )
Komentarze