Ciasto buraczano - kakaowe z gotowym kremem truskawkowym i polewą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startego buraka i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 1 godz.w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Przecinamy na pół - na dwa blaty.
2.Między czasie przygotowujemy polewę do polania placka. Wszystkie składniki rozpuszczamy i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników - pilnując by się nie zagotowała polewa. Odstawiamy by ostygła i zaczęła lekko tężeć.
3.Masę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przestygnięty placek przekładamy masą. A wierzch placka polewamy polewą. Wstawiamy na godzinkę do lodówki.
Blaszka 25 cm x 36 cm
Komentarze