Jest przepyszne, lekkie i chrupiące z wierzchu od domowej świeżej kruszonki. Idealny deser!
1 godz. 10 min
Składniki:
400 g zielonych bezpestkowych winogron
ok. 10 sztuk żółtych śliwek
4 jajka
szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masło 200 g
kilka łyżek dżemu ze śliwek węgierek bądź jagód
aromat migdałowy
masło i bułka tarta do formy
Do miski, w której mamy wcześniej ubite białka z cukrem pudrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dolewać powoli wystudzone masło wraz z aromatem migdałowym. Ciągle mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy połowę ciasta, układamy gdzieniegdzie dookoła po łyżeczce dżemu z węgierek bądź jagód, polewamy na to resztę ciasta. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temp. 180C.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wciskamy w nie nasze połówki owoców tak by zakryły nasze ciasto, posypujemy kruszonką (jeśli nie macie może być bez - smakuje równie pysznie). Pieczemy około 55 min. w temp. 180C.
Komentarze