Ciasto kakaowe z winogronami i żółtymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jest przepyszne, lekkie i chrupiące z wierzchu od domowej świeżej kruszonki. Idealny deser!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g zielonych bezpestkowych winogron
    ok. 10 sztuk żółtych śliwek
    4 jajka
    szklanka cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    masło 200 g
    kilka łyżek dżemu ze śliwek węgierek bądź jagód
    aromat migdałowy
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Ciasto kakaowe z winogronami i żółtymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę, dodać powoli cukier puder, żółtka ciągle mieszając.

    Owoce umyć, osuszyć, kroić na połówki.

    Masło roztopić w rondelku, wystudzić.

    Do miski, w której mamy wcześniej ubite białka z cukrem pudrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dolewać powoli wystudzone masło wraz z aromatem migdałowym. Ciągle mieszamy.

    Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy połowę ciasta, układamy gdzieniegdzie dookoła po łyżeczce dżemu z węgierek bądź jagód, polewamy na to resztę ciasta. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temp. 180C.

    Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wciskamy w nie nasze połówki owoców tak by zakryły nasze ciasto, posypujemy kruszonką (jeśli nie macie może być bez - smakuje równie pysznie). Pieczemy około 55 min. w temp. 180C.

    Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować